Właściwości jeżyn

Właściwości jeżyn

Redakcja

2016-12-25

brak komentarzy

Jeżyna, zwana również ożyną lub ostrężyną, wyglądem przywołuje malinę, mimo wszystko jej pędy okazują się dłuższe i zdecydowanie bardziej kolczaste aniżeli pędy malin, a świeże owoce bardzo często okazują się ciemnofioletowe lub czarne. W tradycyjnej medycynie ludowej na podstawie jeżyn wytwarzano sok, który następnie zastosowano przy przeziębieniach i w celu umocnienia żołądka a także zwalczenia niewielkich zakażenia. Z kolei wywar z liści zastosowano przeciwbiegunkowo, a wywar przy stanach gorączkowych a także grypie.

Jeżyny w zapobieganiu schorzeniom nowotworowym

W zapobieganiu antynowotworowej zbilansowana dieta okazuje się jednym z najistotniejszych elementów, a jeżyny znajdują się bogate w parę silnych antyoksydantów, które uszkadzają wolne rodniki przyczyniające się do tworzenia się komórek rakowych:

  • antocyjany (według badaczy na szczególną uwagę zasługuje pojedynczy związek z antocyjanidynów: cyanidin-3-glukozyd, bo przypuszcza się, że w dużym stopniu chroni przed on rakowi cery);
  • kwas elagowy;
  • kwasy fenolowe.

Ze względu na dużą zawartość danych przeciwutleniaczy jeżyny zostały umieszczone na liście ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), co to oznacza liście produktów, które w wysokim stopniu obronią ciało bezpośrednio przed niszczącym wpływem reaktywnych form tlenu.

Jeżyny wpływają na pracę układu naczyniowego

Jeżyny wpływają na pracę układu naczyniowego dzięki obecności 3 skladników:

  • antocyjanów - powiększają giętkość naczyń włosowatych i umacniają a także odtruwają serce;
  • wit. C, która pobudza układ odpornościowy komórek. Dzienny popyt na wit. C to 70 mg. Ostrężyny w 100 g posiadają 21 mg owej cennej wit., w związku z tym szklanka jeżyn pokrywa 60 procentach dziennego zapotrzebowania na kwas askorbinowy;
  • włókien pokarmowych -  jeden szklanka jeżyn pokrywa 30 procentach dziennego zapotrzebowania na włókno pokarmowe, które zmniejsza absorpcję kalorycznych tłuszczów, a jednocześnie redukuje ryzyko schorzeń mięśnia sercowego.

Jeżyny wspomagają przeciwdziałać dolegliwościom oczu

Za pomocą ogromnej obecności wit. C a także E jeżyny pozwalają zredukować ryzyko rozwoju groźnego zwyrodnienia plamki żółtej. Ryzyko pojawienia się owego przewlekłego, postępującego schorzenia oczu redukują również wspomniane antocyjany, które niszczą wszystkie stany zapalne siatkówki oka i zmniejszają zawyżone ciśnienie krwi, które okazuje się faktorem ryzyka rozwoju AMD.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

Dieta