Jaki błonnik najlepszy na odchudzanie?

Jaki błonnik najlepszy na odchudzanie?

Redakcja

2016-10-13

brak komentarzy

Nie zapominaj o błonniku! Bez błonnika nie schudniesz! Zapewne nieraz spotkałaś się z takimi hasłami. W teorii jesteś wspaniale przygotowana – wiesz, że włókno pokarmowe jest ci niezbędny oraz że pełni znaczącą funkcję w zachowaniu zgrabnej figury. Generalnie mimo wszystko posiadasz pewne obiekcje. Z jakiego powodu rola błonnika jest tak istotna? 

Pod nazwą „błonnik pokarmowy” ukrywa się także partia skrobi, która znana okazuje się jako skrobia oporna (obecna jest w roślinach strączkowych, w części zmielonych ziarnach, poszczególnych muesli); nie podlega ona trawieniu w jelicie cienkim oraz niestrawiona trafia do jelita grubego.

Rodzaje błonnika

Włókno pokarmowe dzieli się na rozpuszczalny a także nierozpuszczalny w wodzie. „Obydwa takie typy włókna pokarmowego są obecne w różnorodnych proporcjach w spożywczych posiadających w składzie włókno pokarmowe. Świetnym bogactwem włókna pokarmowego rozpuszczalnego są owies, jęczmień, świeże owoce, jarzyny oraz rośliny strączkowe. Składniki zbożowe z całościowego przemiału (chleb a także płatki zbożowe) są obfitym bogactwem błonnika nierozpuszczalnego” – powiadamia EUFIC.

Zobacz także: Nowy suplement na odchudzanie - Forskolin: Czy to działa?

Właściwości

Z początku błonnik odczytywany był jako substancja balastowa, zbędna (z uwagi na niewielkie zastosowanie przez ciało). Gdy mimo wszystko odkryto ich nowe cechy, o błonniku zaczęto mówić w całkowicie inny sposób. Teraz wiadomo z pewnością, że włókno pokarmowe między innymi obniża ilość „niedobrego” cholesterolu (frakcja LDL) oraz trójglicerydów, zbija zbyt wysokie ciśnienie tętnicze krwi, przyczynia się do rozwoju korzystnych drobnoustrojów jelitowych (rola prebiotyczna), broni układ trawienny (redukuje niebezpieczeństwo pojawienia się poszczególnych schorzeń, przykładowo uchyłków jelita grubego, guzków krwawniczych czy raka) i bierze udział w wiązaniu jonów sodu.

Gdzie się zanjduje

Błonnik pokarmowy jest w produktach pochodzenia roślinnego: owocach (gruszki, truskawki, czarne jagody, maliny, porzeczki, słodkie pomarańcze), jarzynach (brukselka, karczoch, cebula, czosnek, groch, zielona fasolka, brokuły), roślinach strączkowych (soczewica, fasola, ciecierzyca) i pełnoziarnistych zbożowych (wyroby piekarskie, płatki zbożowe). Błonnika nie ma zaś w mięsie, jajkach, mleku, olejach, tłuszczach, alkoholu.

Zobacz także: Uzależnienie od czekolady - główne przyczyny


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

OdchudzanieZdrowieDieta